Ankerpusting

bloggheading

Ankerpusting

Hvordan er pusten relevant for topprestasjon?

I prestasjonsøyeblikket og når du beveger deg på banen mellom slagene spiller pusten en avgjørende rolle. Sammen med den fysiske kroppen din er pusten det eneste ved deg som er tilstede her og nå. Tanker er enten rettet bakover mot erfaringer eller frustrasjon eller er rettet fremover mot forventninger eller visualisering.

Pusten roer ned aktiviteten i det limbiske systemet i hjernen, dette reduserer mengden stresshormoner som blir produsert og hjelper deg å gjennomføre rutine og slaggjennomføring. Pusten fungerer som en indre medhjelper for følelsesmessige reaksjoner som hindrer topprestasjon.

Hva gjør et anker?

Et anker er en maritim metafor på hva pusten gjør for deg. Å være en golfspiller på høyt nivå kan sammenliknes med å være en båt som er ute i sterk vind og høy sjø. Veldig ofte vil kapteinen på båten ta en avgjørelse på å ankre opp båten. På denne måten vil båten bli liggende trygt i ro til vinden roer seg ned.

Ankerpusting er pusting kombinert med visualisering.

Visualisering er en viktig teknikk å mestre for den golferen som ønsker å løfte seg selv til neste nivå. fMRI-scanninger av hjernen viser oss at de samme delene av hjernen er aktiv når vi ser for oss noe som om når det faktisk skjer. Dette er utrolig viktig informasjon og kan gjøre normale pusteøvelser enda mer effektfulle. Vi vet også at den visuelle pannelappen (den delen av hjernen som behandler bilder) er langt eldre og mer utviklet enn den auditive pannelappen som arbeider med ord.

Det å se for seg et anker som senkes trinnvis nedover fra halsen til magen på hvert utpust og øker i størrelse på hvert innpust er kjernen i ankerpusting.

393890_237832389623481_212452322161488_607991_2063056357_n_400x400

3-stegs pusteteknikk.

Still deg i ønsket posisjon, f. eks i prøvesving-stance, i putte-stance eller stå vanlig.

Vend tankene dine raskt og avslappet etter tur mot kjeve (rist litt på kjeven), skuldre (ta dem litt opp og ned), mage (slipp ut magen), hofteområdet (rulle på hoftene, knær (bøy litt på knærne) og føtter (vri litt på tærne). Gi slipp på spenningene.

Pust inn gjennom nesen, ut gjennom munn eller nese (hva enn som kjennes best for deg).

  • På innpust: se for deg at ankeret er plassert i øvre del av brystkassen og blir litt større.
  • På utpust: se for deg at ankeret senkes ned til mellomgulvet.
  • På innpust: se for deg at ankeret er plassert i mellomgulvet og blir litt større.
  • På utpust: se for deg at ankeret senkes dypt ned i magen.
  • På innpust: bli tilstede her og nå i dette øyeblikket.
  • a) På bane/range: På utpust: Gå til slag eller til  visualisering av det slaget du ønsker å gjennomføre.
  • b) Ved pustetrening: Gjenta ankerpustingen 3 runder og ved siste ankring bli værende helt i ro og  visualiser et stille vann. Vær tilstede, ikke pust aktivt selv, men kun legg merke til pusten gå helt naturlig – av seg selv. 

Praktiser ankerpusting parallelt med annen trening. Kombiner pustetreningen i simulatorspill og svingtrening.

Mvh Anders