Hvorfor du skal være på vakt mot ditt eget sinne

  • by

Vil du vite hvorfor de fleste golferne på toppen av rankingen er på toppen av rankingen?

De har mental kontroll.

For å si det litt mer spesifikt, de har kontroll på tankene sine.

Det er ikke det at de aldri har tanker som oppleves som negative, men de har over tid opparbeidet gode tankevaner.

Tipset mitt til deg som golfer

Om du er som meg så får du kanskje besøk av de teiteste tankene akkurat i det du skal putte, i baksvingen til et innspill eller på vei frem til tee-off. Irriterende kjappe små tankesabotører som minner deg på at du en gang slo et skikkelig dårlig slag, i en situasjon akkurat som denne.

Om du er som meg så husker du også de gangene driven tar av som et F-16 jagefly, suser opp i en deilig kurve mot den blå himmelen, eller de gangene ballen følger akkurat den linjen på greenen du hadde sett for deg. En digg følelse.

Så hvorfor kommer de begrensende tankene oftere?

For at noe som skjer skal legge seg på minnet er hjernen avhengig av følelser. Jo mer følelser jo sterkere blir minnet, det er derfor du ofte husker spesielt tragiske øyeblikk eller suksesser bedre enn en “vanlig dag på jobben“. Følelser er hjernens viktigste signal på at noe viktig foregår, noe som gjør avtrykket i hjernen blir sterkere.

Det er akkurat derfor du skal jobbe med sinnekontroll og redusere det negative indre selvsnakket når du er i mentalt utfordrende situasjoner på banen. Dette er selvsagt lettere sagt enn gjort, og dessverre så velger mange spillere den svakeste strategien når de skal forsøke å meste sinnet sitt – de undertrykker tankene og følelsene. Av de fem mest anerkjente strategiene for reduksjon av begrensende tanker i pressituasjoner er undertrykkelse den desidert minst effektive – det er allikevel en strategi – og den er godt brukt. Det du må vite er at skyver du begrensende følelser og tanker som sinne, frustrasjon og håpløshet bort, viser forskningen at de kommer tilbake, større (!) – og når du minst trenger dem.

De beste spillerne har utviklet et ekstremt dårlig korttidsminne knyttet til dårlige slag og et veldig godt langtidsminne knyttet til oppnåelse.

Å bygge mental styrke handler om å arbeide med følgende strategier:

  • Å ta i bruk teknikker som forsterker tankene som tjener deg og hjelper deg å “huske riktig”.
  • Å jobbe med grep som tankeobservasjon og merkelapping av egne tanker.
  • Å systematisk trene på fokusert tilstedeværelse.
  • Å jobbe frem alternative “tankesteder”
  • Å definere kvalitetene ved deg og din unike vinnerskalle som ikke er betinget et godt balltreff.

Du kan starte med å stille deg selv følgende spørsmål: Hva med meg er unikt bra, selv når jeg ikke har en god dag på banen? 

Hvis du mener alvor med din golfsatsning så skal du gå utenfor komfortsonen din og du skal ringe meg og jeg skal helt gratis stille deg det beste spørsmålet jeg noen gang har laget – som garantert kommer til å gi deg et helt nytt perspektiv og verktøy du kan bruke neste gang du befinner deg i en pressituasjon.

Golfhilsen Anders

48231331