Stille vann eller stormsjø? Slik tar hjernen din deg med på en berg og dalbane

bloggheading

Du har alltid 2

 

Når det kommer til mentalt fokus har du to.

Du har to valg.

Du har to muligheter.

Du har to veier fremover. Den ene veien leder deg til frykt, anspenthet, sinne, slurv og feilslag.

Den andre veien leder deg til ro, overblikk, tydelig fokus, god risikovurdering, kloke valg og deilige balltreff.

Når du (mentalt) befinner deg på den ene veien føles det som du er alene i en synkende båt med hull i skroget, alene i en båt som bølgene holder på å knuse til pinneved.

Når du er på den andre veien derimot, er hele deg – tankene dine – fylt av en ro. Det finnes ingen problemer, bare muligheter for å hente frem det beste i deg. På denne veien har du full tillit til ferdighetene dine, du setter ting i perspektiv og vet at i det store bildet så er du på riktig vei. På denne veien skjer det to ting; enten slår du de slagene du vet du kan, eller så lærer du og tar store steg fremover som golfspiller. Det kjennes som et blikkstille vann. Her på denne veien skjer det to ting med tankene dine: enten er det ingen tanker eller så er tankene dine fokusert på at du spiller fantastisk golf.

Skjermbilde 2017-01-30 kl. 09.12.36

Blikkstille vann og stormsjø

Blikkstille vann er et bilde (metafor) på hvordan det kjennes når den fremre pannelappen din har styringen. På engelsk heter denne delen av hjernen Pre Frontal Cortex og er hjernens kontrolltårn. Det er denne delen av hjernen som hjelper deg til topprestasjon i øyeblikket og resultater som varer. Det er flere ting som aktiverer den fremre pannelappen. Blant annet ankerpusting, visualisering av din beste versjon av deg selv, reflektere over hva som virkelig er viktig for deg og sette ting i perspektiv.

Stormsjøen

Dette er en metafor for hvordan det kan kjennes når en annen del av hjernen din styrer. Amygdala. Denne lille delen av hjernen er et av menneskets tidligst utviklede deler. Amygdala hjalp urmenneskene på savannene å ungå farer. Amygdala har kun tre reaksjonsmønstre: Angrip, Flykt eller Lamslått, og ingen av disse mentale strategiene hjelper deg til topprestasjon. Når Amygdala er aktiv får kroppen beskjed om å starte produksjonen av stresskjemikalier som kortisol og adrenalin, som skaper små betennelser i hjernen din. Når Amygdala har overtatt kontrollen over deg øker hjerterytmen din, blodet sendes fra de store organene dine (som fordøyelse og hjerte) til musklene dine, du blir anspent og stressreaksjonene tar over.

Så hva er viktig med denne informasjonen?

Jo, neste gang du tviler på dine ferdigheter, kjenner redselen for å feile, blir usikker på om du skal bruke din tilmålte (og rettmessige) tid til rutinen, neste gang du ser dommeren og kjenner det romler i magen eller du blir klam i hendene, neste gang du står over ballen og ikke kjenner deg god nok; vit dette: det stemmer ikke. Det er ikke fakta. Det er Amygdala som er på ferde. Det er simpelthen en kjemisk reaksjon i hjernen din som du kan gjøre noe med. Kontrollere. Med trening. Med mental trening og teknikkene vi jobber med.

 

Golfhilsen Anders