Unngå rød sone når du velger ballbane

 

Du vet når du er i rød sone – men ofte ikke før det er for sent

Er det mulig? Gjorde jeg virkelig dette? Hva tenkte jeg på? Var det slaget i det hele tatt mulig – fysisk? 

Din evne til balansert risikovurdering i denne sonen er nærmest fraværende. I rød sone kontrolerer den delen av hjernen som heter amygdala. Tenkningen din preges av en svart/hvitt-følelse, og enten overmot eller fullstendig frykt.

Hjernens adferdsmønster i denne sonen

Her opptrer hjernen din irrasjonelt og gjenkjennes på en ”hissig form” f. eks en følelse av å gi blaffen eller nå går det uansett rett vest etc. I kontrast til dette vil du oppleve at de indre røde sabotørene lokker med berømmelse og store pengepremier – selv i en treningsrunde, noe som i seg selv forklarer hvor irrasjonelt hjernen oppfører seg i denne sonen. På grunn av overvekten av stresskjemikalier vil du her ta enorm (og tullete) risiko og du vil (ubevisst) tro og forvente at du bør ha et høyere nivå enn de beste spillerne på PGA-turen.

Når skal du være i denne sonen

Aldri

Tanker og rutiner som får deg ut av denne sonen:

Meditasjon, dyp pusting og tilknytning til indre mentale medhjelpere. På tee skal du tåle å stå 10-15 sekunder med lukkede øyne for å finne roen, mens de du spiller sammen med står og ser på deg.

Du skal gå enda dypere i visualisering og tilstedeværelse mellom slagene, når du går fra en ballplassering til det neste og når du venter på tur. Nøkkelen er å bringe fokus vekk fra fortid og fremtid, og du kan f. eks legge merke pusten din eller gresset under føttene for hvert steg.

Adferd og fokus for full recovery

I denne recovery-fasen lukker du øynene mye av tiden, noe som skal være ensbetydende med å ikke tenke spillteknisk, men å puste, finne roen, akseptere og tro. Ved nøye oppmerksomhet vil du legge merke til hvordan pusten i brystet og magen smått etter smått løsner, hvordan smilet så vidt kommer tilbake på leppene og at et skifte i tankesett, f. eks i retning av at golf egentlig ikke er så verst, og at du egentlig er ganske dyktig.

 

Logg inn for å lese mer om de andre prestasjonssonene (passiv, solid, offensiv og risiko).